Útmutató vízminta vételhez minőségi vizsgálat céljából

Víz vizsgálatGondosan kell ügyelni arra, hogy a minta vételezése közben a vizsgálandó víz minőségét semmilyen külső tényező ne változtathassa meg.

 

Kémiai vizsgálatok céljából a vízmintát tiszta, zárható palackba (üveg vagy műanyag) kell venni, túlfolyásig meg kell tölteni és lezárni. Alkalmas mintavevő edény: új, üvegből vagy műanyagból készült palack, illetve használt, kiürült ásványvizes palack. Legkevesebb 1 liter vízmintára van szükség.

 

A mintavevő edény előkészítése: a palackot és dugóját, kupakjának belsejét, amely a vízmintával érintkezik, alaposan, legkevesebb négyszer átmossuk ivóvízzel vagy desztillált vízzel (nem használunk semmilyen tisztító és/vagy fertőtlenítőszert). Ezután kétszer átöblítjük a vizsgálandó vízzel.

A vízminta vétele:

Hálózati vízből: teljesen megnyitjuk a vízcsapot, 2 percen át folyni hagyjuk a vizet, majd beállítjuk a vízsugár alkalmas méretét, a vizsgálandó vízzel öblítjük a palackot, végül megtöltjük és lezárjuk.

Kútból: a kút saját merítő edényével merítjük a vizet, ezzel öblítjük a tiszta palackot, majd megtöltjük és lezárjuk.

Szennyvízből: a szennyvízkifolyó cső alá tartva töltjük meg a szennyvízzel kiöblített palackot, majd zárjuk. Ha nem folyik a szennyvíz, akkor a szennyvízaknában összegyűlt vízből töltjük meg a tiszta, majd szennyvízzel kiöblített palackot és lezárjuk.

Mikrobiológiai vizsgálatok céljából a vízminta vételéhez steril, csíramentes edény szükséges.

A laboratórium személyzete szívesen nyújt további segítséget a vízminőségi vizsgálatot igénylőkkel, ezért kérjük, hogy a mintavételt megelőzően vegyék fel velünk a kapcsolatot megbeszélés és egyeztetés céljából.

Elemzés igénylése

TOP