Mérési különbségek a vízóráknál

A hatályos jogszabályok kimondják, hogy a vízszolgáltató a társasház főmérőjén keresztül a teljes lakóközösséggel áll jogviszonyban. A főmérő a szolgáltatási pont, az ezt követő, házon belüli vezetékrendszer a lakóközösség, míg a mellékmérő az adott lakó tulajdona. Tehát attól, hogy egy társasházban teljes körű a "mellékvízmérősítés", a fővízmérőre szükség van.

Mi okozhat különbséget abban az esetben, ha minden lakás illetve közös fogyasztási hely mérősítve van?

Az alábbi eltérési okok jelentkezhetnek külön-külön, de együttesen is:

  • A főmérőt követő hálózaton (a lakóközösség tulajdonában lévő vezetékszakaszon) méretlen fogyasztási hely van (pl. kerti csap, közös helyiség, garázs stb.) Ilyen esetben az ezeken a helyeken vételezett víz mennyisége jelentkezik a főmérőn, de egyetlen mellékmérő sem méri.
  • A főmérőt követő csővezetéken, de a mellékmérőket megelőző szakaszon szivárgás, csőtörés van. Ebben az esetben is a főmérőn átfolyik a víz, de egyetlen mellékmérő sem méri (a csőtörések 90%-ánál a víz nem jelenik meg a felszínen).
  • Egy lakrészen belül is előfordulhat méretlen fogyasztási pont (pl. egy, a mellékmérő előtt a vezetékre rácsatlakoztatott mosógép vagy WC-tartály). Ugyancsak lehetséges, hogy egy esetleges "beavatkozás" miatt valamelyik fogyasztónál a mellékmérő nem a valós fogyasztást mutatja. Ilyenkor ez a "fogyasztó" nem a szolgáltatót károsítja meg, hanem a lakóközösséget.
  • A bediktált vagy az ajtóra kiírt érték nem felel meg a valóságnak (szándékos vagy véletlen hiba).
  • A mellékmérők sikertelen leolvasásakor egy becsült mérőállás alapján állapítják meg az illető lakrész fogyasztását, ami eltérhet a valóságostól.
  • A vízmérők leolvasása nem azonos időpontban történik.
  • Egy vagy több mellékmérő hitelessége lejárt, és ezáltal megtörténhet, hogy pontatlanul mér. A hibás mellékmérő által nem mért vízmennyiséget a lakók közösen fizetik meg az illető fogyasztó helyett.
  • A fő- és mellékmérők működési elvük, ezáltal pontosságuk szempontjából eltérőek. A szolgáltató által szerelt főmérők általában "C" osztályú (magas pontosságú) mérők, míg a lakrészekben szerelt mellékmérők "A", de legfeljebb "B" osztályúak (kissebb pontosságúak).
  • A mellékmérők beépítése nem szakszerű. Például egy "B" osztályú mellékmérő függőleges beépítéssel "A" osztályúvá válik, azaz pontatlanabbul mér.

TOP