Nagy a vízfogyasztás, mi a teendő?

Abban az esetben, ha egy ingatlan vízfogyasztása két vízóraolvasás között szokatlanul nagy, a fogyasztó a legtöbb esetben ezért a vízmérő meghibásodását okolja, pedig ez csak a legritkább esetben van így.

Ha megvizsgálunk egy vízórát akkor láthatjuk, hogy az egy aránylag egyszerű szerkezet. Egy masszív, nyomás- és ütésálló bronzöntvény- házba zárt, műanyagból készült mérőmechanizmusról van szó, amelynek részei egy résekkel ellátott, pohár alakú alkatrész, amely a víz áramlásának irányítását és egyenletessé tételét szolgálja, valamint egy lapátkerék, amely egy fogaskerék-áttételen keresztül egy számlálót hajt, hasonlót azokhoz, amelyek a régi kazettás magnókba voltak beépítve:

Ezeket ismerve könnyen megérthetjük, hogy amennyiben a vízórán nem folyik keresztül víz, az nem mérhet. A nagy vízfogyasztást legtöbb esetben a fel nem derített vízveszteségek okozzák.

Vizsgáljuk meg melyek lehetnek ezek, és szüntessük meg őket!

  • Zárjon el minden vízcsapot a lakásban és figyelje a vízórát, annak is a legkissebb vízmennyiséget jelző mutatóját. Ez pl. a fenti képen látható vízóratipus bal oldali mutatója, amely a "x 0.0001" felírattal van ellátva, azaz decilitert mutat. Egyes vízóratípusoknál ez lehet egy kerék is, amelyen egy nyíl található. Amennyiben a lakásban nincsen vízveszteség, a vízórának állnia kell. Ha ez nem így van, akkor meg kell találnia és meg kell szüntetnie azt.
  • Megteheti azt is, hogy este későn, valamint kora reggel lejegyzi a vízóra állását, beleértve a köbméter törtrészeit is. Ehhez némi gyakorlat szükséges, főleg azoknál a vízóratípusoknál, amelyek mutatókkal vannak ellátva (pl. a fenti képen látható vízóra számlálója 249,3737 köbmétert mutat, azaz 249 köbmétert, 373 litert és 7 decilitert). A késő esti és kora reggeli vízóraállásnak azonosnak kell lennie, vagy csak nagyon kis eltérés lehet közöttük (pl. abban az esetben, ha valaki éjszaka a WC-t használta).
  • Ellenőrizze a WC-tartályokat, hogy biztosan nem folynak-e. Első hallásra hihetetlennek tűnik, de egy hibásan záró vagy elromlott túlfolyójú WC-tartályon keresztül egy hónap alatt akár 100 köbméter víz is elfolyhat.
  • Ellenőrizze a csapokat és a csaptelepeket. Egy kötőtű-vastagságban folyó csap egy hónap alatt több tíz köbméter vízveszteséget okozhat.
  • Bizonyosodjon meg, hogy a család valamely tagja nem felejtett-e hosszabb időre nyitva egy vízcsapot. Egy teljesen nyitott vízcsapon megközelítőleg 0,15-0,2 liter víz folyik ki másodpercenként, azaz óránként több mint fél köbméter.
  • Ellenőrizze a vízvezetékeket a pincében/alagsorban, hogy nincsen-e rajtuk csőtörés/szivárgás.
  • Amennyiben a vízóraakna és az ingatlan között hosszabb csőszakasz van, vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy nincsen-e azon rejtett csőtörés. Ha a vízvezeték közelében csatorna-tisztítóakna vagy esővíznyelő van, ellenőrizze, hogy azokban nincsen-e vízbetörés.

Amennyiben nem járt sikerrel és nem sikerült hibahelyet beazonosítania, kérje a szolgáltató szakembereinek segítségét!

TOP